VANLIGA FRÅGOR

Värd att veta

När man funderar på att köpa en kuddeugn, finns det naturligtvis massor av frågor med. Vi har samlat in och svarat på de mest ställda frågorna så att du har mer säkerhet.
Om du fortfarande har frågor, tveka inte att kontakta din återförsäljare.
Tryck på frågan, om du är intresserad av att öppna svaret.

Träpellets är tillverkade av sågspån och träbitar som under tryck pressas till pellets med en diameter av 6 mm eller 8 mm. Längden på pellets kan variera avsevärt. De bör inte överstiga 3 cm. Träpellets är CO2-neutralt bränsle, vilket innebär att de inte släpper ut mer CO2 vid förbränning än vad trädet tar upp medan det växer. Den energi som krävs för tillverkning av pellets och efterföljande transport täcks inte av CO2-ekvationen.

Man får inte röra på dörren och glasrutan när pelletskaminen är på. Övriga metalliska och keramiska delar kan vidröras under drift utan risk för brännskador.

De flesta MCZ-pelletskaminerna är försedda med ett stort pelletsmagasin som har plats för en säck pellets. Detta, i kombination med kvalitativa träpellets, utan alltför mycket smulor, minskar avsevärt mängden damm utanför pelletskaminens magasin.

Det går bra. Fast om pelletsen i magasinet visar en tendens till att lösa upp sig (pelletsen kommer att likna brödsmulor), innebär det att de har absorberat fukt från rummet. I sådana fall är det en dålig idé att låta pellets ligga kvar i magasinet över sommaren. Ugnens transportband kan nämligen inte transportera damm och damm kan inte förbrännas.

Fråga en av våra återförsäljare i samband med köpet. De ger dig gärna ett erbjudande för installation. Här på MCZ Norden installerar och säljer vi inte våra produkter direkt till privatpersoner.

Du skal selv indstille din ønskede temperatur og eventuelt blæseniveau.

En pelletskamin som i första hand använder rumsluft för förbränning. För att kunna hämta luft från rummet, måste rummet förses med luft. Om huset är välisolerat kan det uppstå problem med lufttillförsel och en friskluftsanslutning kan behövas. Vanligtvis är det inte nödvändigt, men nybyggda, välisolerade hus kan kräva det.

Byggregler anger vilka material som klassificeras som icke-brännbara. I praktiken innebär detta att material som inte klassificerats som obrännbara anses för att brännbara även om de inte kan brinna. Om du är osäker, rekommenderar vi att du frågar de lokala myndigheterna eller en sotare.

En pelletskamin kör i genomsnitt 2000 timmar per år, vilket ger en energiförbrukning på cirka 150 kWh per år.

Pelletskaminer arbetar typiskt vid en rökgastemperatur på 130-140 grader. En högre rökgastemperatur kan orsakas av smuts i rökkanalen eller av avfallsämnen, såsom lim i träpellets.

Ordet skorstensdrag avser det undertryck som skorstenen skapar och får skorstenen att dra rök bort från pelletskaminen. Pelletskaminen är försedd med en utblåsningsfläkt som skapar ett undertryck i kaminen för att leda in luft till förbränning av träpellets. Samtidigt leds röken bort från pelletskaminen. En pelletskamin är därför inte lika känslig som en öppen spis och arbetar vid ett skorstensdrag på 10 Pascal (ca 1 mm vattenpelare). Ett normalt skorstensdrag är typiskt med en vattenpelare på cirka 2-3 millimeter.

Om pelletskaminen rengörs enligt rekommendationerna och man använder kvalitetspellets, har pelletskaminen i allmänhet en lång livslängd. Vi har även bra erfarenhet av antändningsstaven i MCZ-pelletskaminerna och livslängden är normalt 3 – 4 år.

De flesta träpellets har testats och är godkända. Håller du dig till träpellets som är godkända av DIN plus, är det helt rätt. Vi rekommenderar att man alltid använder 6 mm pellets till MCZ-pelletskaminer. Dessa ger finast förbränning.

ECO-funktionen är en funktion som innebär att kaminen stängs av när den önskade temperaturen har uppnåtts. Använder man inte ECO-funktionen, kommer pelletskaminen endast modulera ner till lägsta värmesteg och fortsätter därigenom att ge värme. Då behöver du inte att slå av och på för att hålla önskad temperatur.

ECO-funktionen används när ugnen avger för mycket värme jämfört med önskad – till exempel i ett välisolerat hus där värmeförlusten är låg. Som en tumregel kan det löna sig att använda ECO-funktionen om ugnen kan vara avstängd ca 1,5 timmar innan pelletskaminen återaktiveras. Om detta sker oftare än så, kommer antändningsstaven utsättas för onödigt slitage och strömförbrukningen blir högre än nödvändigt.

Våra 4 steg för att köpa en pelletskamin

Är du osäker på vad som är viktigt vid köp av en pelletskamin? Då rekommenderar vi att du läser vår guide. Guiden är indelad i fyra steg. Dessa steg ger dig en översikt av aspekterna som du ska ta hänsyn till vid val av pelletskamin. Detta är naturligtvis även något som din återförsäljare kan klargöra åt dig.

Våra 4 steg
Se vårt sortiment av pelletsvärmare