4 STEG TILL ATT VÄLJA DIN PELLETSKAMIN

Funderar du på att köpa en pelletskamin?

En pelletskamin är en av de bästa miljövänliga värmekällor. Du kan välja att värma upp ditt hem och samtidigt spara på uppvärmningskostnaderna . Vi har skapat denna guide, för att hjälpa dig, att välja den produkt, som passar just dina behov och samtidigt ger dig den största möjliga nytta, av din produkt.

Steg 1: Få ett överblick

Börja med att fråga dig själv, vad du vill värma med din pelletskamin. Steg 1 fokuserar på de val du möter i diskussionen, om vad pelletskamin används till.

Du måste tänka på följande viktiga aspekter:

Fundera på hur många rum som skall värmas upp. Här får du verktyg för att välja rätt pelletskamin.

Har du ett rum eller flera rum som skall värmas? Vad passar dina behov?

1 rum:

Här har du två val:

 1. Pelletskamin med naturlig konvektion
 2. Pelletskamin med fläkt

Denna typ av pelletskamin är den tystaste på marknaden och lämpar sig därför väl i vardagsrummet . De är super effektiv med en maximal prestanda. Här hittar du ett stort urval.

2 eller fler rum:

Här har du tre möjligheter:

 1. Pelletskamin med värmeflyttning
 2. Pelletskamin med vattentank
 3. Pelletskamin med vattentank och fläkt

Modeller med värmeflyttning är lämpliga till att flytte värmen till flera rum med hjälp av värmeflyttningsrör. Således kan du värma upp fler rum i huset med bara en pelletskamin som visas. En pelletskamin kan även värma upp större enskilda rum.

Modeller med vattentanken värmer snabbt upp vattnet till husets centrala värmesystemet, som distribuerar det varma vattnet till dina radiatorer.

Betrakta tre viktiga parametrar:

 1. Volym: storleken på rummet är viktigt att den avgör hur stor din pelletskamin måste vara.
 2. Isolering: isolering har ett stort inflytande på hur många kW, som ska användas för att värma upp rummet/huset.
 3. Placering: Placeringen av huset har en inverkan på dina uppvärmningsbehov.
Betrakta tre viktiga parametrar:

 1. Volym: storleken på rummet är viktigt att den avgör hur stor din pelletskamin måste vara.
 2. Isolering: isolering har ett stort inflytande på hur många kW, som ska användas för att värma upp rummet/huset.
 3. Placering: Placeringen av huset har en inverkan på dina uppvärmningsbehov.
En del av planeringen, när du investerar i en pelletskamin är skorstenens placering. Be eventuellt din sotare om råd om du är osäker.

Det är nödvändigt att ha en god lufttillförsel till rummet eftersom pelletskaminen använder omgivande luft till förbränning. Den är naturligt i de flesta hus, men har du ett nytt och tätt hus, kan det vara nödvändigt med montera ett luftintag och det är inte alltid försvarligt. I det här fallet kan du välja att installera en lufttät pelletskamin (OYSTER) där förbränningsluften dras direkt från utsidan genom ett rör i väggen och inte från rummet.

Tänk på var i rummet kaminen bäst passar in.

Steg 2: Välj några pelletskaminer

Nu när du har definerat dina behov, är du redo att samla in information och plocka ut några pelletskaminer som kan intressera dig. Vi kommer att lära dig, att dechiffrera de tekniska termer och förbereder dig för inköpsprocessen . Det kan vara svårt att förstå tekniska termer, om de är främmande för dig.

Det är ett värde uttryckt i kilowatt (kW) och indikerar den värme som alstras från pelletskaminen och överförs till rummet. Det är dock inte självklart att en pelletskamin med den högsta värmeeffekt är den bästa pelletskamin för dig. Allt beror på rummet/huset kaminen ska värma upp.
Detta är ett värde uttryckt i procent och visar hur mycket värme förbränningen effektivt kan generera huset.

Eksempel: en pelletskamin med en värkningsgrad på 90% använder av 100 kg pellets 90 kg till effektiv uppvärmning av huset. Resten försvinner ut i skorstenen.

Värkningsgraden visar hur mycket du faktiskt kan spara genom eldning med träpellets. De bästa vedkaminer på marknaden uppnår en verkningsgrad på drygt 80%. I jämförelse, för de bästa pelletskaminer är verkningsgraden på mer än 90%. Detta innebär att med samma mängd bränsle kommer du att få 10% mer värme för samma pris.

Förbränningsprocesser, vissa mer än andra, producerar föroreningar. Huvudsakligen kolmonoxid (CO) och det så kallade ”fint damm”. Sistnämnda är dock främst i samband med föråldrad utrustning. Moderna pelletskaminer å andra sidan har en mycket låg emissionsnivå, eftersom de har en så effektiv förbränningsprocess som möjligt. Träpellets sägs vara ”grön”, eftersom deras CO2 effekten är noll:
den mängden CO2 som släpps ut är lika med den mängd CO2 som absorberas av systemet.

På attesten som följer med din pelletskamin är där ett antal stämplar och märkningar som anger vilket kvalitetscertifikat produkten har tilldelats. Generellt kan sägas att en pelletskamin med flera certifikat återspeglar en pelletskamin av högsta kvalitet eftersom de har passerat flera tester utförda av oberoende och självständiga institutioner i olika länder. Dessa provningsanstalter är till för att skydda konsumenterna och de garanterar att de data som anges på attesten och/eller certifikat på prestanda och effektivitet, är korrekt.

Steg 3: Besök din återförsäljare

Du har antagligen redan valt ut några pelletskaminer, som verkar vara precis rätt för dig. Det är nu dags att gå till en återförsäljare och se dom i drift. Se listan över var du hittar din pelletskamin i drift, och vilken som är närmaste Dig forhandler er.

Här är några tips du kan använda, när du testar den valda pelletskaminen.

Tänk på följande:

Var uppmärksam på hur mycket pelletsbehållaren rymmer. Har behållaren rätt storlek? Jämfört med hur mycket du vill elda på en dag, bör du överväga om pelletsbehållaren innehåller den mängden kilo som du förväntar dig är mest lämplig.

Det ska vara lätt att fylla pellets på. Kontrollera därför att det är enkelt att hälla en påse med pellets i pelletsbehållaren, och du kan enkelt kan få tillgång till dem.

Är det viktigt för dig att kontrollerna är enkla, eller vill du ha den senaste tekniken, där du kan programmera olika applikationer, som inställa tyst drift och ha full kontroll över pelletskamin? En pelletskamin är en långsiktig investering, därför måste du överväga om du har behov av detta framöver .

Det är viktigt att du ser den pelletskamin du har valt i drift hos en återförsäljare, och dett är särskilt viktigt att du får höra dess ljudnivå och se lågan. Det finns en stor skillnad på lågan, i några pelletskamin märken/modeller är den mjuka och nästan som en vedkamin. Vid andra pelletskamin märken/modeller liknar lågan en blåslampa. Dessutom finns det verkligen en stor skillnad i ljudnivån på de olika märkena och modellerna. Du ska också överväga om den ska stå i vardagsrummet och skapa ”mys” eller om det är mer en ”uppvärmningsanordning” som behövs.

Pelletskaminer har olika styrenheter, vilket innebär att du måste ta reda på vilka behov som ska täckas. Ska pelletskamin stå i vardagsrummet är den bästa modellen en som du kan sänka ljudnivån på. Ska du däremot flytta värmen är det bättre med en av de mer kraftfulla modeller som Comfort Air, där ljudnivå inte nödvändigtvis är den första prioritet.

Det är helt upp till dig och dina behov, vilka funktioner du tycker är mest relevant.

Nu när du har en mer klar uppfattning om vad du vill, är det viktigt att få en kvalificerad återförsäljare ut på adressen. Han kommer att kunna bekräfta riktigheten av de överväganden som du har gjort och eventuellt rätta till det om något inte fungerar som det är tänkt. Den pelletskamin du väljer bör installeras av en kvalificerad tekniker. Om en återförsäljare säljer pelletskamin som en gör-det-själv-projekt, är det rekommenderat att pelletskamin startas upp av en behörig tekniker, som kan kontrollera installation och funktionalitet samt ge en grundlig introduktion till pelletskaminen.

Steg 4: Njut din pelletskamin

Eldar du med certifierad kvalitet pellets och installationen utförs av behörig installatör, kommer pelletskaminen inta att kräva mycket uppmärksamhet. Är du noga med att beställa ditt årliga servicebesök, så kan du se fram till en pelletkamin som håller i många år.

I steg 4 fokuserar vi på underhåll av din pelletskamin. Vi kommer med viktiga råd, om vad du bör vara medveten om, när man väljer träpellets och hur man bäst gör underhåll på din pelletskamin.

Det är viktigt att använda rätt typ av träpellets. Väljer du en kvalitets träpellets, kommer detta att bidra till en bättre prestanda på pelletskaminen. En bra träpellets brinner bättre, producerar mindre aska och smutsar inte ner brännskålen och glasrutan lika mycket. Detta bidrar till en enklare och snabbare rengöring av pelletskaminen . Du bör alltid köpa certifierade pellets.
Rengöring som ska göras varje vecka på pelletskamin är enkelt och okomplicerat. Den består av:

 • Rensning av brännkoppen
 • Rensning av glaset (inte så ofta)
 • Asklådan (efter behov)

Kom ihåg, att rengöring av pelletskamin ska görs medan den är avstängd och helt kall.

Dessutom rekommenderar vi en årlig service för rengöring av de komponenter du inte kan komma till. Beställ tid hos din lokale auktoriserade servicetekniker.

Här är ett räkne exempel av prestanda, en pelletskamin måste ha för att värma ett medelstort rum (med standard fönster) och med en genomsnittlig värmeisolering. Vi börjar med uppvärmning av 80 m2 med en takhöjd på högst tre meter. Först ska rumsvolymen beräknas (volym).

Grundplan på 80 m2 x höjd på 2,5 meter = 200 m3

Är du redo att göra miljön och dig själv en tjänst?

Tryck på knappen nedan för att se vårt utbud av pelletskaminer.

Se vårt sortiment av pelletskaminer